Agrarisch bedrijf

Van vroeger uit is boerderij Vorster Hand een echt agrarisch bedrijf waar altijd met veel toewijding voedsel is geproduceerd. In de loop der jaren is het bedrijf gegroeid en zijn er andere takken bijgekomen. Dat maakt boerderij Vorster Hand inmiddels een multifunctioneel tuinbouwbedrijf. Echter is de oorspronkelijke en unieke waarde in het telen van gezond voedsel nog steeds aanwezig op de boerderij. 

Sinds de jaren '90 was de witlofteelt een vaste en kenmerkende tak binnen ons bedrijf, maar daar zijn we in mei 2019 mee gestopt vanwege de pensioengerechtigde leeftijd van Math en Toos. 

Echter willen we de unieke kernwaarde van het telen van gezonde gewassen behouden en zijn we in het voorjaar van 2018 begonnen met een uniek en toekomstgericht verticaal tuiniersysteem in onze "nieuwe, oude" kas. Binnen deze teelt combineren we opnieuw social impact met duurzaamheid. 

Dit innovative verticale systeem is ontwikkeld door Urban Ponics
 
Urban Ponics heeft deze nieuwe manier van verticale gewassenteelt ontwikkeld met toepassing van een extract dat gemaakt is uit humus afkomstig uit de Amazone en mineralen en spoorelementen afkomstig uit zeewater. Deze combinatie biedt het volledige spectrum aan voedingsstoffen dat planten nodig hebben voor een gezonde groei en bloei. 
Dit heeft directe impact op de gewassen en dus ook op ons als consument. Ze bevatten alles wat we nodig hebben en dat is ook terug te vinden in de smaak van de gewassen. 

De gewassen hangen boven elkaar in een speciale verticale voedingsbuis met hun wortels vrij in de lucht waarin aan de binnenzijde de voedingsstoffen in (zee)waterdampvorm worden toegediend. 
De eerste resultaten van Urban Ponics uit laboratoriumproeven zijn veelbelovend: een energievriendelijk 12 maal effectiever kweekproces onder besparing van 97% drinkwater. 

Met enthousiasme gaan we samen met Urban Ponics en onze deelnemers binnen de arbeidstraining en leervoorziening aan de slag om dit concept door te ontwikkelen. Een hele uitdaging, maar wel heel erg leuk! We hopen dat jullie straks kunnen genieten van een overheerlijk èn uiterst gezond gewas op jullie bord!

Èn door de duurzaamheidsaspecten van deze manier van telen, dragen we ook nog eens bij aan het behoud van onze mooie moeder aarde. Hoe mooi is dat?