ZORGBOERDERIJ

De zorgboerderij is in 2003 opgestart door Math en Toos Kersten. In april van dat jaar mochten we de eerste hulpboeren verwelkomen. Door de jaren heen ontwikkelde de zorgboerderij zich verder en kwamen er naast uitbreiding van verschillende activiteiten en dieren ook een dierenverblijf, moestuin en bloementuin bij. In 2008 kwam dochter Eefje mee helpen in de zorgboerderij. In december 2008 werd de dagbesteding voor ouderen feestelijk geopend. Samen met de medewerkers en vrijwilligers zorgen Math, Toos en Eefje dat de zorgtak binnen boerderij Vorster Hand een plek is vol menselijke warmte.

Op boerderij Vorster Hand willen we de beleving van de boerderij tot leven laten komen. Door deel te nemen aan de activiteiten en waar er kan worden genoten van de omgeving, de bedrijvigheid, de dieren en de mensen. Centraal staat het respectvol omgaan met de mensen waarbij de keuzes van de hulpboer en gast zoveel mogelijk centraal staan en wordt ondersteund in de behoefte en de wensen van de hulpboer of gast.

Boerderij Vorster Hand heeft jarenlang een biologische witlofkwekerij gehad waar op een efficiënte en milieubewuste manier witlof werd geproduceerd. Onze hulpboeren hebben binnen deze agrarische bedrijfstak al die tijd een flink steentje bijgedragen. Ieder binnen zijn of haar eigen mogelijkheden.

De witlofkwekerij was, samen met de ondernemingslust van Math en Toos, de oorsprong van de zorgtak binnen de boerderij. Echter komt aan alles een eind en in mei 2019 hebben we de keuze gemaakt om te stoppen met de witlof omdat Math en Toos hun pensioengerechtigde leeftijd hebben bereikt. 

Daarmee kwamen de arbeidsmatige werkprocessen binnen de teelt te vervallen, maar gelukkig is er nog steeds werk genoeg waarin onze hulpboeren zich kunnen ontwikkelen en hun steentje bij kunnen dragen. Bijvoorbeeld in de dagelijkse verzorging van de dieren en het onderhoud van de boerderij en onze tuinen. Als bedrijf willen wij hierin niet alleen kansen bieden aan mensen met een verstandelijke beperking, maar ook aan mensen die weer een plek moeten vinden in het arbeidsproces.

De dagbesteding voor ouderen is vooral gericht op de beleving. We streven hierbij naar een zinvolle en aangename dagbesteding waarbij de oudere gast kan deelnemen aan de activiteiten in en om de boerderij of lekker kan zitten en genieten van de omgeving, de bedrijvigheid, de dieren en de mensen.